Λίγα λόγια για το Νίκο Θεοδωράκη



Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στη συναυλία - αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, δημοσιεύουμε ένα κείμενο που μας έστειλε ο Νίκος... ο Νίκος Θεοδωράκης που θα ερμηνεύσει στις 15 και 22 Μάρτη τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γεια σας φίλοι μου, είμαι ο Νίκος Θεοδωράκης και βρίσκομαι κοντά σας πραγματοποιώντας το χρέος τις μετάδοσης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στους νέους, στα παιδιά μας που απόψε θα με βοηθήσουν σημαντικά!
Ακόμα και σήμερα για κάποιους ο Μίκης είναι επικίνδυνος, του αναγνωρίζουν την μεγαλοσύνη του, αλλά παράλληλα θέλουν να τον κατατάσσουν στο μυαλό μας ως ένα ζωντανό ιερό μνημείο και έτσι να τον τοποθετούν στο ράφι ως ακίνδυνο πια.
Ξεχνούν ηθελημένα πως οι μεγάλοι μας ποιητές μέσω του Μίκη ενέπνευσαν και εμπνέουν τον λαό γιατί απλά η γραφή τους είναι διαχρονική, άρα επίκαιρη.
Αξίζει επίσης να αναφέρω την ίδια τη βιβλιογραφία του Μίκη όπου κανείς θα μάθει, πώς οργάνωνε ο ίδιος τότε την αντίσταση κατά της χούντας, πώς οργάνωσε την νεολαία Λαμπράκη, με ποιούς τρόπους κατάφερνε και έστελνε έξω τα τραγούδια που έγραφε στις φυλακές. Με ποιο τρόπο απευθυνόταν στο λαό, στους εργάτες.
Ναι, ο Μίκης είναι ένας ζωντανός πολιτισμικός ογκόλιθος που ακόμα και σήμερα εργάζεται, παρά τα 84 χρόνια του, για να αφήσει ακόμα περισσότερες μνήμες και εμπειρίες από την πλούσια αγωνιστική του δράση, όπως μπορεί και σήμερα να σου μιλάει ώρες ατελείωτες για όλα αυτά που πέρασε κινδυνεύοντας πολλές φορές να χάσει την ζωή του, μπορεί να σου μιλάει έτσι απλά, για όλα αυτά που ακόμα και σήμερα τον πληγώνουν γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικά πράγματα ή προσδοκίες που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό μας γενικότερα.
Αξίζει να ανακαλύψουμε το Μίκη Θεοδωράκη από την αρχή, όλο το μεγαλείο των ιδεών του των αρχών τους, το άξιος εστί.
Ο Μίκης πιστεύει στην Ελλάδα που μπορεί να εμπνεύσει ξανά και ξανά τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, και αυτή η Ελλάδα απόψε βρίσκεται εδώ, μπροστά σας και τραγουδά, είναι οι αυριανοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες και αγρότες, είναι τα παιδιά σας. Σε αυτή την Ελλάδα πιστεύει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Όσο αφορά εμένα, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1967. Όλη μου η ζωή, από τα παιδικά μου χρόνια, είναι πλημμυρισμένη από μουσική, έτσι πορεύομαι και θα συνεχίσω να πορεύομαι μέσα από αυτήν και την δύναμή της.
Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω αυτή τη στιγμή και τιμώντας τον παράλληλα, είναι ότι έχω συνεργαστεί και συνεργάζομαι με τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμοϊλη.

Νίκος Θεοδωράκης
Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template by:
Free Blog Templates